14 Temmuz 2016 Perşembe

KÖYÜMÜN MİS KOKULU EKMEĞİ

 Çocukluğumuzun lezzetleri vardır hiç unutamadığınız. Yıllar sonra bile o tadı yakalarsan eğer hemen çocukluğumuzu geri getiren lezzetler...
    Herkesin ağız tadı başkadır tabi , kişiye göre, yöreye göre,anamızın elinin lezzetine göre değişir. Benim çocukluğumun unutulmaz tatlarindan biridir köy ekmeği. Ekşi maya ile yoğrulan ve taş fırında pişirilen,anneannemin Şabanmera köyünün ev ekmeği. Valla ister taze olsun ister bayat hiç farketmez.Taze ve sıcak ise sürerim tereyağını,yanına yine trakyamin keçi peynirini, oh mis gibi afiyetle yerim.Bayat ise kizartirim,yaglarim,üzerine salça sürerim.Yanina birde çay demlerim,benden mutlusu yok.
Her yaz tatiline geldiğim zaman Yaylaya giderken Şabanmera köy ekmeği almadan geçmem.Bütün kış özlediğim ekmek kokusunu ciğerlerime doldururum.Hemen çocuklara koparırım birer parça.Onlar da bağımlı olsun,içlerine işlesin memleket kokusu,evine gelmenin iç huzuru.Özlerini unutmasınlar,çocukluklarina dair bu güzel kokuları anımsasınlar diye...
Geçen yıl ekmek alacağım diye bahçeye girince evin köpeği beni bir kovaladı,kaçarken dizlerimi parçaladım düşünce.Ama şimdi akıllandım,arabadan inmiyorum. Geçen gün yine geçerken uğradık,ekmeklerin beş dakikası varmış,köpek de bağlıymış . Haydi çocuklar inin arabadan dedim.Ekmekleri görelim nasıl yapılıyor.
Ellerimiz yana yana aldık ekmekleri,düştük yollara,mis gibi ekmek kokusuyla...
   Dediğim gibi herkesin çocukluğunda farklı kokular ,lezzetler ve bunlarla birlikte yaşanmışlıklar vardır. Kimi kokular mutluluk anımsatırken,kimileri acılarımızı deşer.Ne olursa olsun hepsi çocukluğumuzdur,sevdiklerimizdir,yaşamımızın parçasıdır.
   Valla peynir ekmekten başlayıp sayfalarca yazabilirim ama daha fazla uzatmayayım. Bilenler bilir zaten ama ,yolunuz trakyamin,saros körfezi sahillerine düşerse eğer,yol kenarlarında satılan köy ekmeklerin in tadına bakmadan sakın geçmeyin.Ekmeği de keçi peyniri ile yiyin ama o da trakyadan olsun.Şabanmera köyünün en güzel ekmeği ,Yayla sapagina girdikten sonra köy girişinde sağ tarafta çakır gözlü, güler yüzlü Sadiye teyzenin ekmeğidir,benden söylemesi.
Hoşçakalın...



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder